Sunday, November 2, 2008

Family Day 1429H; As Sulaiman vs Al Hashim...

Seperti yang pernah diwar-warkan sebelum ini, tanggal 25 Syawal yang lepas, telah berlansung satu peristiwa hari ini dalam sejarah. Kalau biasanya sambutan Hari Keluarga bagi As Sulaiman cuma melibatkan keluarga kami sahaja, tapi kali ini tuan rumah, Abang Saat dan Kak Nor dah extend sambutan Hari keluarga kali ni melibatkan dua buah keluarga sekaligus.

Selain sambutan hari keluarga dan perjumpaan Syawal, kenduri multi purpose ni menyatakan kesyukuran kerana Abang Saat dan Kak Nor selamat berpindah ke rumah baru di Taman Tropika, Kulai. Selain itu juga untuk meraikan anak bungsu Abang Saat (Fakri) yang akan dikhatankan sempena cuti sekolah nanti.

Waktu aku tiba di rumah baru Abang Saat tengahari sabtu tu, keluarga belah kak Nor (selepas ini akan dirujuk sebagai Al-Hashim) dah pun lebih awal sampai dan masing-masing dah mengambil posisi untuk menyiapkan juadah yang akan dikorbankan malam nanti. Gotong royong yang diketuai oleh Chef Lail (Senawang) ni memang bekerja keras demi memastikan kelancaran majlis mlm nanti. Boleh dikatakan 98% daripada jamuan yg akan dihidangkan adalah air tangan adik beradik sendiri.

Menjelang 6 petang geng BBQ dah mula mengambil tempat untuk mengidupkan bara. habis berasap satu taman Tropika petang tu, mujurlah kawasan perumahan tu masih suny, hanya bberapa rumah yang penghuninya dah berpindah masuk. Bila buat kerja secara jamaie ni memang berkat dan tak terasa penatnya. Lagipun anak-anak buah dah bujang-bujang dan boleh diharap, depa yang seronok dan tak jemu-jemu memanggang segala jenis ayam dan makanan laut yang dah diperap.

Waku maghrib, aktiviti diberhentikan seketika untuk solat berjamaah dan tahlil ringkas. Kemudian baru disambung semula. Selepas maghrib, tetamu pun mula sampai dan memenuhi ruang legar depan rumah abang saat. Alhamdulillah, majoriti ahli keluarga kedua-dua pihak dapat hadir malam tu, mana yang dah lama tak berjumpa, mengambil peluang untuk merisik khabar yang dah selalu berjumpa apatah lagi bergurau sampai tak kering gusi.

Tetamu yang hadir malam tu dijamu dengan nasi lemak, mee hoon goreng, roti jala dengan kari ayam, sphagetti bolognese, BBQ ayam dengan sos black pepper, ikan dan sotong panggang cicah kuah asam dan sambal kicap, satay, puding berkuah dan buah-buahan. Air mata kucing special anak bujang abang saat yang buat, patutlah laku...Farhan yang bancuh.

Ramai yang puji nasi lemak Chef Lail 'kelass'. Patutlah ramai yang asyik berulang-alik ke meja hidangan utama, sambal tumis dia memang terangkat...tak rugi import tukang masak dari Senawang...sure ramai yang tertanya-tanya siapa Chef Lail kan ?

Ha nilah Chef Lail, adik Kak Nor dengan suaminya Akib...romantiknyalah kakak kita ni, nilah yang dikatakan tidur sebantal ,makan sepinggan...

Makan sudah, minum pun sudah, sendawa pun sudah..so apalagi baliklah...opss belum lagi, malam baru nak bermula, ada acara yang lebih gempaq menunggu..insya-Allah kita tunggu posting yang seterusnya...

No comments: