Mutakhir ni seleraku banyak terarah ke menu yang simple tapi berkhasiat, mungkin dah terkena kehangatan bahang Ramadhan. Lagipun menyediakan makanan bergizi amat penting bila dah mula berpuasa nanti. Isnin lepas untuk berbuka puasa, menu kami ialah ikan bakar dgn kuah asam. First time bakar ikan sardin (mackerel) sebab terpengaruh dengan kempen towkey kedai yang kata ikan sardin bakar sedap. Well kalau ada yang tanya, aku punya komen.."I like ikan cencaru/kembung better"
Untuk dessert or appetizer (?) ku sediakan agar-agar MAHA sebagai sunnah untuk berbuka dengan sesuatu yang manis. Biasanya buat guna low fat milk untuk menggantikan santan, tapi sebab stock low fat milk dah kehabisan....terpaksa guna santan. Pinjam nama MAHA sebab resepi gula nira beli kat MAHA. Sedap gula tu, rugi tak beli banyak dan buat stok.
Tempe goreng dengan ketumbar/jintan ni memang resepi tradisi wong Jowo, selain sedap ia dijamin Hi Protein. Sambal belacan dengan ikan masin seperti biasa nak pancing selera mak, maklumlah mak pun baru mula belajar puasa semula sebab sejak tahun-tahun terkebelakang ni mak selalu tak sihat atau on medicine waktu ramadhan menjelang so tak dapat puasa. Alhamdulillah sejak Rejab hingga Syaaban mak dah berlatih dan so far okay. Jadi jemput makan semua !
No comments:
Post a Comment