Thursday, September 4, 2008

IFTAR Ramadhan...3

Hari ini, 4 Ramadhan... aku dan suami bermusafir ke Negeri Sembilan untuk menghantar mak ke rumah Abang Saleh di Ladang Risda Palong. Hujan lebat mengiringi sepanjang perjalanan kami dari Bandar Seri Putra ke Kuala Pilah. Subhana-Allah indahnya pemandangan sebaik sahaja memasukki area Bukit Putus. Bagi yang biasa ke N9 tentu tahu betapa mencabarnya jalan Bukit Putus ni, mujur semalam kami keluar awal untuk mengelakkan kesesakan bila orang mula rush untuk balik berbuka.

Sempat juga kami singgah di Bazaar Ramadhan Batu Kikir sebab mak teringin nak makan lomang paneh tapi kan habis sepanjang bazaar tu kami jalan tak ada bayang lomang pun, agake orang nogori tak makan lomang bulan poso ni, alang-alang dah sampai tu kami cari sekali buah tangan untuk tuan rumah....kebetulan pulak terbeli murtabakdan kuih tako yg rupanya paling popular kat Batu Kikir tu. Info ni dapat kemudian dari teacher Yan yang dulu sekolah kat Batu Kikir. patutlah den makan memang sodap murtabak tu...

Kesian suamiku, kepenatan drive sempat lolap mato beberapa minit sebelum azan kedengaran. Hari ni macam kebetulan je kak Midah masak sup ikan merah yang memang one of me and hubby's favourite. Sambil makan tak kering gusi kami dengar Haikal bercerita tentang pengalamannya pergi solat tarawih. kecik-kecik dah pandai auta anak jantan abang Saleh yang sorang ni...sebijik macam ayahnya..ialah (ke mana tumpahnya kuah sup ikan kalau tak ke nasi kan? )
lepas solat maghrib dan bersembang lebih kurang dengan kak midah, kami terpaksa minta diri kerana perlu balik semula ke BSP. Alhamdulillah perjalanan balik lebih mudah kerana hujan telah berhenti, walaupun letih dan penat tapi rasa lega sebab dapat menunaikan hajat mak nak berpuasa dengan anak lelakinya pulak.

No comments: